“Met lean-aanpak medewerkers zelf laten werken aan procesverbetering”
Leanmakers

TecAlliance, onder meer gevestigd in Maastricht, is een internationaal georiënteerde organisatie gericht op de automotive aftermarket, het digitaal in kaart brengen van de onderdelen van auto’s. Het bedrijf besloot vorig jaar te kiezen voor een lean werkwijze en kwam zo uit bij Leanmakers. Inmiddels is er een vruchtbare samenwerking ontstaan.

TecAlliance werd in 1991 onder de naam Headline Automotive Data & Software Technology opgericht in Maastricht. Nadat het bedrijf door enkele overnames een internationaal karakter kreeg en doorgroeide, is het sinds 2013 actief onder de huidige naam. Inmiddels werken er bij de diverse, over de hele wereld verspreide vestigingen tussen de 700 en 800 medewerkers, waarvan zo’n 100 in Maastricht, vertelt production engineer Guido Ritzen. “Heel in het kort is wat wij doen het digitaal maken van auto’s. Er is een afdeling die alle data verzamelt en een tweede die deze data koppelt aan de originele onderdelen. Een derde afdeling houdt bij waar de auto’s zich bevinden.”

“Heel in het kort is wat wij doen het digitaal maken van auto’s.”

Leanmakers

Met als doel, zegt Guido, om auto’s wanneer nodig efficiënt van een nieuw onderdeel te kunnen voorzien. “Dat kan een origineel onderdeel zijn, maar wanneer dat niet beschikbaar is, zoeken we naar een bruikbaar alternatief. We doen dit vooral voor bedrijven met een grote vloot en autofabrikanten.”

Leanmakers
Leanmakers

Hij was zelf min of meer de aanleiding dat TecAlliance in contact kwam met Leanmakers om de lean-aanpak bij het bedrijf te implementeren, legt Guido uit. “TecAlliance is een data-fabriek met tal van processen. Die wil men optimaliseren. Daarnaast willen ze verder professionaliseren, meer zelfsturende teams en medewerkers met meer verantwoordelijkheid die nadrukkelijk met eigen ideeën komen.” Guido geeft aan vorig jaar te zijn binnengehaald om dat traject intern te begeleiden. “We zijn vervolgens op zoek gegaan naar een in lean gespecialiseerde partner en kwamen zo bij Leanmakers uit.”

“We zijn op zoek gegaan naar een in lean gespecialiseerde partner en kwamen zo bij Leanmakers uit.”

Leanmakers

Al snel volgde een gesprek met Rick Schijnemakers van Leanmakers, maakt Guido duidelijk. “Samen met het managementteam heb ik onze wensen en behoeften aan hem voorgelegd. Met de vraag: wat is er nodig om tot een werkwijze te komen met een hoge mate van efficiency en die volledig tegemoet komt aan de verwachtingen van de klant? Vervolgens is er een traject uitgestippeld en daarmee zijn we vorig jaar september begonnen. Met een eerste team van 30 medewerkers.”

Dat eerste team deed een pilot van drie maanden en begon vervolgens aan een vervolgtraject. Daarna werd een tweede team geformeerd en inmiddels is ook een derde team zich de principes van het lean werken eigen aan het maken. Guido: “Dat is een dagelijks terugkerend item, conform de daily huddle-structuur. De daily huddle is een moment aan het begin van de dag waarop de gang van zaken van die dag kort wordt besproken en er wordt teruggeblikt naar wat er de dag ervoor wel en niet goed ging.” Grootste uitdaging bij dat alles was volgens Guido zeker in het begin een externe factor. “Covid. Daardoor moest alles digitaal.”

Leanmakers

“De samenwerking met Leanmakers is prima.”

Praktische benadering

Het lukte om succesvol met die uitdaging om te gaan, zegt Guido. Het introduceren van de lean-aanpak bij TecAlliance verloopt inmiddels dan ook voortvarend. “De samenwerking met Leanmakers is prima. Ze hebben een heel praktische benadering. Rick fungeert als coach die de gang van zaken monitort en feedback geeft die ik weer naar de praktijk vertaal. Dat gebeurt heel efficiënt, zodat zaken snel kunnen worden opgepakt. We hebben dan ook al een aantal flinke stappen vooruit gezet.”

Meer informatie over TecAlliance: https://www.tecalliance.net/nl/